petak, 11. lipnja 2010.

Puknuće Ahilove tetive

Dugo sam pratio tuđe blogove, a sada sam i ja odlučio napisati jedan. Bolje reći da sam odluku donio nakon iskustava koje sam doživio prilikom ozljede Ahilove tetive.

Zašto ??? Idemo po redu... Ovo pišem retroaktivno jer sam ispočetka bio malo u bedu i nisam imao inspiracije za pisanje ali sad je krenulo sve nabolje :)

Sve je krenulo tog "kobnog" 13.04.2010. kada sam sa svojom ekipom igrao mali nogomet koji inače igramo svakog utorka. Imam 31 godinu i bavim se sportom doslovno od kada znam za sebe. Otac mi je bio vrlo uspješan hrvač još u bivšoj nam državi tako da sam i ja svoje prve korake napravio na strunjači koja mi je "pod kožom" i za mene ima poseban značaj; kad stanem na nju odmah mi adrenalin krene kroz žile. Toliko sam znoja ostavio na njoj ali ju ipak volim. Hrvanje je prekrasan sport ali je vrlo zapostavljen kao i ostali borilački sportovi kod nas ali to je tema za neki drugi blog. Sve Vam to pišem da ne bi ispalo da sam neki neiskusan rekreativac koji ne zagrijan uleti u teren... Baš zato mi je to još teže palo.
Prije same tekme sam se dobro razgibao i zagrijao. Igrao sam otprilike nešto manje od sat vremena, krenuo sam blokirati šut jednog igrača kad odjednom BUM !!! Razgovarao sam sa dosta ljudi kojima se to dogodilo i svi skoro na jednak način opisuju taj prasak. Ja sam ga doživio kao da je netko startao svom silinom na mene ili još bolje reći kao da me nešto tupo pogodilo u nogu. Prvo što sam napravio je da sam se okrenuo oko sebe i pitao jel me netko udario ali blizu mene nije bilo nikoga. Odmah sam posumnjao na tetivu mada sam se još lagano mogao oslanjati na nogu ali bol je bila nesnosna. Brzo sam otišao pod tuš jer sam znao da moram u bolnicu pa da baš svi u bolnici ne osjete da sam došao :)
Dečki su me htjeli odvesti doma ali tvrdoglav ( čitaj: uporan ), kakav sam po prirodi, nisam to dopustio i nekako sam se lagano sam odvezao kući. OVO JE SAMO DOBRONAMJERAN BLOG I NEMOJTE RADITI BAŠ SVE KAKO SAM TO JA RADIO, SLUŠAJTE SVOJU INTUICIJU I KORISTITE ZDRAV RAZUM KAKO VAM GOD TEŠKO BILO !!!
Supruga me dalje vozila do bolnice. Bilo je već prošlo 22.00 sata i došao sam skakući na jednoj nozi na našu kirurgiju. Klasika, nisam imao uputnicu tako da sam lagano "odšetao" do hitne gdje me dežurni doktor pitao "što mi je", ja sam rekao " vjerojatno Ahilova tetiva" i tako sam bez ikakvog pregleda dobio uputnicu i javio se na kirurgiju. Tamo su bili dežurni dečki sa kojima se srećom znam tako da mi je odmah bilo malo ugodnije. Za Ahilovu tetivu ( u daljnjem tekstu: AT ) postoji test koji je vrlo jednostavan, naziva se Thomsonov test i na taj način se gotovo sa 100% sigurnošću može utvrditi puknuće iste...Niže ću postaviti linkove na kojim se sve jasno vidi.Meni je utvrđeno puknuće AT ali kako je bilo kasno, dečki su me poslali doma na spavanje sa time da sam se ujutro morao javiti za operaciju.

THOMSONOV TEST:
http://www.youtube.com/watch?v=AmDi08rlR3I&feature=player_embedded
Čim sam navečer došao doma, spojio sam se na net i počeo tražiti sve što bi me bar malo pripremilo na ono što me čeka. Moram reći da sam pronašao tek osnovne informacije ali iskreno sam bio razočaran što na našim stranicama ima tako malo korisnih stvari. Iz tog sam razloga i počeo pisati ovaj blog da bar nekome dam nešto informacija i na taj način pomognem da se sve lakše prebrodi. Inače je ozljeda AT jako komplicirana stvar i po meni je najvažnije DA NE DOPUSTITE DA VAS ODVEDE U DEPRESIJU jer ako padnete duhom onda nećete patiti samo Vi nego i Vaši bližnji. Tu je prilika da se zahvalim svim svojim bližnjima a posebice svojoj supruzi koju beskrajno volim i poštujem te mom 6 godišnjem sinu Nini koji mi je bio "vedra misao" prilikom operacije i uvijek kada mi je bilo teško... HVALA
Ja sam na sve gledao sa vedrije strane, ja sam uvijek takav jer znam da je "svako zlo za jedno dobro".

3 komentara:

  1. Imam 70 godina. Prije dva mjeseca osjetio sam jaku bol u predijelu ahilove tetive, jer sam se spotaknio o stepenicu u hotelu. Kako sam bio u inozemstvu to sam se kretao sepajuci cetiri dana, pa sam na povratku otisao s uputnicom u Merkur. Bez puno diskusije (samo rengen i ultrazvuk) dr. Culjak je odmah izveo operaciju. Nakon toga je slijedio gips 3 tjedna, pa "cizma" s stopalom istegnutim prema naprijed jedan tjedan. Slijedila su dva tjedna opet s cizmom, ali sa stopalom u normalnom polozaju. Sada sam sve skinio, pa idem na terapiju. Izlazak iz kuce je uvijek s cizmom, no po kuci se mogu kretati samo u tenisicama. Bojim se da ce obzirom na moje godine terapija trajati dosta dugo. Ima li netko iskustva s duljinom terapije ?

    OdgovoriIzbriši
  2. Pošto mi je ahilova tetiva pukla 29.10.2010 i sve je još friško tražim informacije po webu i naletjeh na ovo pa ću i ja malo opisati što se meni desilo. Dakle prije prije cca 15 god u teretani vježbajući na spravama malo sam pretjerao i došlo je do napuknuća ahilove tetive što se manifestiralo jakom boli i zadebljanjem pete pri dnu s obje strane. To me mučilo više od dva mjeseca nakon čega je lagano prestajalo. Nisam išao kod doktora i zapravo ne znam što je bilo što će se kasnije pokazati lošim. Kroz sve te godine intenzivno sam se bavio sportom; trčanjem, nogometom, skijanjem, tenisom itd. Često nakon sporta tajdio pete bi mi naoticao i znala se javljati jaka bol.Stavljao sam silikonske uloške koji su mi jako pomogli i bol je skroz prestala.
    Kobnog petka 29.10.2010 sa svojom ekipom igrao sam na umjetnoj travi i sa silikonskim ulošcima u tenisicama dobro zagrijan.Inače naš termin traje 1 sat , a pošto ekipe iza nas nisu došle mi smo produžili još "malo".Friend iz suparničke ekipe ej predložio da završimo taman smo igrali zadnji napad. Ja sam se u jednom trenutku nakon trka zaustavio i bez ikakvog kontakta ili krivog stajanja čuo sam strahoviti prasak, ali nisam znao što je bilo. Nakon par sekundi došls je ne izdrživa bol, legao sam na pod i jaukao 5 minuta. Kada sam pipnuo jednu pa drugu tetivu shvatio sam da je pukla jer je na mjestu gdje se nalazi sve bilo mekano. Pošto sam blizu igrališta doma frend me odvezao kući gdje sam se skakučući na jednoj nogi otuširao i krenuo sa frendom u bolnicu. Bio sam u "Vinogradskoj" gdje su me primili oko 21.30h, a u 22.45h je već počela operacija koja je traja la do 00.30h. Sutradan 30.10.2010 u razgovoru s doktorom objasnio mi je da je pukla na netipčnom mjestu. Dakle najčešće pukne iznad pete 3-4 cm gdje je najtanja pa je samo nategnu i zašiju. Kod mene je pukla dole na hvatištu od pete (gdje sam je načeo prije 15 godina)pa su da bi je mogli zašiti morali uzimati i dijelove od mišića. Eto nakon 4 dana 1.11.2010 otpušten sam doma sa longetom koja gura prste prema dolje što će tako biti 2 tjedna. Nakon toga dolazi longeta pod pravim kutem ( prirodni položaj noge) i dalje ćemo vidjeti.Kažu oporavak 3do 6 mjeseci. Nastaviti ću pisati kad bude što interesantno ,
    Pozdrav

    OdgovoriIzbriši
  3. Zovem se ALMIR,isto imam upolu ahilove pete na na desnoj nozi i imam otko kao pola oraha,proso sam mnogo ljekara koristijo svakakve masti,nista mi od toga nepomaze,onda sam se odluc1ijo da trazim pomoc vako preko blogova,citao sam gore ove komentar,i mnogo mi je pomgolo,naprimjer ova krema sto je ovaj gospodin gore spomeno RESORBENS koristim je dvije sedmice i otok mi je za neki 45 posto nesto i nemam vise toliki bol u tetivi da sam poco raditi,ovim puto zahvaljivam se na ovom blogu i ovom gospodinu za ovu kremu,i ako ima jos kakav savjet dobro bi mi doso.sa postovanje ALMIR.

    OdgovoriIzbriši